Misao za tebe

misao45.gif
Vjeroznanci arrow Vjeronauk u svijetu arrow Vjeronauk u Australiji
Vjeronauk u Australiji PDF Ispis E-mail
  

Želja mnogih roditelja u Australiji – vjernika jest: “Svako katoličko dijete u katoličku školu”.


Katoličkih škola ima premalo za sve zainteresirane. Negdje polovica australskih učenika pohađa katoličke škole. Zbog smanjenog broja svećenika odnosno redovnika nastavnici u katoličkim školama većinom su vjernici-laici (4/5).


Godine 1959. nastaje specifičan “australski katekizam”. Kateheza (vjeronauk) je u njemu usredotočena na konkretan život. Vjeronauk je u javnim (državnim) školama interkonfesionalan. Nije zastupljena prvotno ni protestantska vjera (dominantna u Australiji) ni katolička ni bilo koja druga vjera.


Vjeronauk se u australskim školama ostvaruje u obliku religijske kulture, općenitog učenja o svim vjerama i moralnim postavkama. Australski vjeronauk ili točnije rečeno religijska kultura otvoren je životu o čemu svjedoči i njegov jednostavni naziv: “Religion in life”.


Što se tiče katoličkog odgoja i obrazovanja u Australiji zbog posebnosti krajolika djeluju motorizirane misijske ekipe. Putujući prostranstvima Australije navješćuju Isusovu Radosnu vijest i u udaljenim područjima malenih mjesta.


Posljednjih desetljeća sve se više teži vjeronauku namijenjenog odraslim osobama. Razni tečajevi po župama žele približiti i produbiti vjeru za prihvaćanje odgovornosti u društvu i vlastitoj obitelji. Svi su pozvani odgajati i rasti u vjeri.


U namjeri jačanja vjeronaučne pouke nastala je Bratovština kršćanskog nauka (“Confraternity of Christian Doctrine” – CCD).


Mjesna izdanja vjeronaučnih materijala koje na suvremen način svjedoče katoličku vjeru pod nazivima “Move Out”, “Joy for Living”, “Let’s Go Together” veoma su privaćena među mladima katoličkih škola.


Na kraju treba dodati da u Australiji među mnogim hrvatskim doseljenicima djeluje Hrvatska katolička misija – prožeta ljubavlju prema Bogu i Domovini. Djeluje među Hrvatima koji žive i rade u ovoj zemlji. Hrvatska katolička misija  ima svoje župe i škole...

 

 

 
This work is licensed under a Creative Commons Attribution – NonCommercial 4.0 International License