Misao za tebe

misao52.gif
Vjeroznanci arrow Projekti arrow Interaktivno učenje
Interaktivno učenje PDF Ispis E-mail

Godine 2005. nastala je interaktivna vjeronaučna stranica „vjeroznanci“. Zamišljeno je da njezini glavni linkovi budu školsko gradivo i vjeronaučni kviz. Uz ove linkove nastalo je dvadesetak drugih. Najviše vremena u pripremi uzelo je stvaranje linkova vezanih uz vjeronaučno gradivo. Četiri virtualna „udžbenika“ ili „priručnika“ s tekstom, fotografijama i popratnim prilozima tražili su strpljivost i potpunu predanost. Ništa nije bilo teško imajući u vidu one koji će se služiti ovim sadržajima.

 
Mnogi od nas (malo starijih) u djetinjstvu smo slušali o dalekim zemljama, u kojima djeca i mladi zbog prostorne udaljenosti, uče preko računala, na daljinu (Australija, Kanada...). Rekli bismo, jedan drugi svijet, jedno drugo učenje i pristup radu. Učenje na daljinu, neposredno učenje, igra, zabava i druženje postalo je moguće i kod nas, u srcu Zagreba i diljem Lijepe naše. Premda je stranica „vjeroznanci“ prvotno zamišljena za đake matične škole, njezini se sadržaji, vjerujem, korisno šire svijetom, uključujući daleku Australiju i Kanadu. Mnogi Hrvati, razasuti širom svijeta, na virtualan i suvremen način, mogu otkrivati svijet hrvatskog vjeronauka, hrvatsku kulturnu i duhovnu baštinu staru 14 stoljeća.
 
Interaktivno učenje uz „vjeroznance“ ponuđeno je svima, bez obzira na godine, prostorne i vremenske udaljenosti. Upravo vjera i duhovnost mogu i trebaju zbližavate ljude u perspektivi dobrote i zajedništva, napretka i zadovoljstva.
 
Učenicima ova vjeronaučna stranica nije ponuđena kao „dodatna obveza“, već kao „mogućnost zanimljivog i korisnog učenja“. Katkad će ovo učenje ostati na virtualnom kvizu, katkad će se vezati uz fotogaleriju, katkad uz e-mail poruke.
 

 
Posebnu zahvalnost kao autor ove stranice, zahvaljujem „duši projekta“, web majstoru i suradniku Krešimiru Jeđudu, negdašnjem vjeroučeniku, koji nesebično pomaže ostvarenju projekta „vjeroznanci“. Potpuno predan multimedijskom radu u svojoj struci, otvorio je novu stranicu kvalitete i tehnologije, vjere i dobrote.
 
Posjetitelje i korisnike „vjeroznanaca“ preporučam u svoje molitve, tražeći isto i za „nas“ s druge strane. Ono pravo i vrijedno događa se u susretu s vjerom, s Bogom, s duhovnošću, sa samim sobom. Svako čitanje i traženje treba biti prigoda za promjenu, za napredak, za novo otkrivanje. Ne smije izostati molitva, zahvalnost, poniznost, skromnost. Svi smo „vjeroznanci“, svi smo „vjerotražitelji“.
Tvrtko Beus
 
This work is licensed under a Creative Commons Attribution – NonCommercial 4.0 International License